Collectief West-Friesland  
   
 
Collectief
Ewijcksluis
Ewijcksluis bouw
3-Molens
3-Molens bouw
 
Links
Disclaimer
Switch
Home

In Noord-Holland zijn we met de daar wonende FREMO leden begonnen met een nieuw bouwplan. Het idee is om een paar in het oog springende delen van de verbinding Schagen - van Ewijcksluis te bouwen. De te bouwen onderdelen zullen voldoen aan de FREMO normen waardoor deze inzetbaar zijn op FREMO bijeenkomsten. Echter de opzet is zodanig, dat ook loststaande inzet als modulebaan dan wel als diorama op beurzen tot de mogelijkheden behoren.

  Op de foto hiernaast het eerste overleg tussen de bouwers. Tekeningen, schetsen, plaatjes , een opsomming van het te gebruiken materieel etc.

  • Station van Ewijcksluis
  • Stopplaats de drie molens
  • Halteplaats Sijbekarspel
  • Halteplaats Lutjewinkel
  • Splitsing bij de Miede
  • Een schaduwstationVanuit Schagen kon met, met de trein of tram, tal van kanten op. Tegenwoordig kan de reiziger alleen naar Alkmaar of Den Helder. In ouder tijden kon men ook naar Bergen, Hoorn of van Ewijcksluis.
Deze zogenaamde tramlijn werd in 1912 aangelegd en sloot aan op het veer naar Wieringen. Alweer in 1934 werd de verbining opgeheven. Toenemend auto- en vrachtverkeer alsmede de bus vervoersbedrijven zorgden tesamen de ondergang voor deze en soortgelijke tramlijnen.
Niettemin biedt de lijn een aantal leuke projecten die de modelbouwer aanspreken. Een aantal in belangrijkheid verschillende halteplaatsen, een dijkcoupure, een kopstation met lokverzorgingsplaats en een nostalgisch wagenpark.
Daar komt dan ook nog de aanvoer van goederen voor de bouw van de afsluitdijk bij, waardoor een gevarieerd bedrijf ontstaat.